Özsümer Turizm Canli Destek
Özsümer Turizm / Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

E-Bilet nedir?
Elektronik bilet, kâğıt bilet olmaksızın, tüm rezervasyon ve uçuş bilgilerinin elektronik ortamda saklanmasıdır. Herhangi bir rezervasyon yada parkur değişikliği, iptal - iade talebi ve check – in işlemleri elektronik ortamda kayıtlı bilet bilgisi üzerinden gerçekleştirilir. Elektronik biletin kâğıt biletten tek farkı Tüm bilet bilgileri elektronik olarak sistemde saklanır ve satış anında size tüm bilgileri içeren bir seyahat belgesi verilir. Rezervasyon ve ödeme, kağıt bilette olduğu gibidir ve size verilen seyahat belgesi yanınızda olsun ya da olmasın check - in kontuarında sadece resimli bir kimlik ile (nüfus cüzdanı, pasaport, evlilik cüzdanı, ehliyet) birlikte check in yaptırabilirsiniz.

Sınıf ne anlama gelmektedir ve neden farklı sınıflarda farklı fiyatlar bulunmaktadır?
Sınıf, uçulacak olan kabin ve aynı kabin içerisinde oturulan koltukta ve sunulan hizmette hiç bir farklılık olmaksızın, uçak biletinin uçuştan ne kadar önce satın alındığı, aynı şehirden dönülüp dönülmediği, biletin satın alınma tarihi… vb. gibi detaylar göz önünde bulundurularak, çeşitlendirilmiş ücretler için ayrılan grupları temsil etmektedir. Bu sebeple aynı hava yolunun aynı uçuş içerisinde farklı fiyatları olabilir. Uçak bileti rezervasyonu sırasında müsait olan sınıflara göre uçak bileti fiyatları da değişebilir.

Öğrenci ve 65 yaş üzeri gibi indirimli biletleri nasıl satın alabilirim?

www.ozsumer.com sitemizden indirimli uçak bileti satın alınabilmektedir. Çocuk bileti sınıfına dahil olanlar 02-12 yaş arası tüm yolcularımızdır. Öğrenci bileti sınıfına dahil olan kişiler yıllık devamlı öğretim yapan bir okulda kayıtlı bulunan 13 yaşından gün almış, 25 yaşından gün almamış yolculardır. 65 yaş ve üstü sınıfına dahil olanlar 65 yaşından gün almış olan tüm yolcularımızdır.

Önemli not :
www.ozsumer.com sitemizden indirimli bilet satın alan yolcularımız aşağıda listelenmiş olan evrakları acentamıza ulaştırmak yada havalimanında ibraz etmekle yükümlüdür. Aksi taktirde havalimanı kimlik kontrolü esnasında belge ibraz edemeyen yolcularımızın uçuşlarında yaşayacakları aksaklıklardan ve uygulanacak ücret farklılıklarından acentamız sorumlu değildir.

Öğrenciler için okullarından alınmış geçerli öğrenci belgesini (doğum tarihi bilgisi içeren) Yaş ve çocuk indiriminden faydalanan misafirlerimiz pasaport, ehliyet, nüfus cüzdanı veya evlilik cüzdanı fotokopilerini info@ozsumer.com adresine e-mail olarak yada 0 312 418 66 16 nolu faxa fotokopi olarak gönderiniz.

Biletimi satın alırken yanlışlıkla ismimi yanlış yazdım ne yapmalıyım?
Yapılmış olan rezervasyonların yada satın alınmış bir biletin üzerinde isim değişikliği yapılması yada bir başka isme devir edilmesi mümkün değildir. Hava yolları genel olarak, 3 harfe kadar olan isim hatalarını, anlam değişikliğine uğramıyor ise kabul etmektedir. Ancak hatalı olan rezervasyon kaydının 0 312 417 02 02 nolu hattımızdan acentamıza bildirilmesi ve satış danışmanlarımızın rezervasyon içine mesaj girişi yapması gereklidir. Ancak yapılan her mesaj girişi onaylanacaktır diye bir genelleme yoktur. Hava yolu tarafından girilen mesaj kabul edilmediği durumlarda, biletinizi iade işlemine (İptal - iade izin var ise) aldırmanız ve yeni bir yer sorgulayarak bilet satın almanız gerekmektedir.

Sitenizden satın aldığım bilet bana nasıl ulaşacak?
www.ozsumer.com sitemizden uçak bilet satın alma işleminizi tamamladıktan sonra, rezervasyon içerisinde belirtmiş olduğunuz e-posta adresinize elektronik bilet olarak mail gelecektir.

Taksit yapıyor musunuz?
Taksit seçeneklerimize www.ozsumer.com sitesi üzerindeki uçak sayfasında ödeme seçenekleri bölümünden ulaşabilirsiniz.

İPTAL
İç hat e-biletimin iptali durumunda ceza uygulanacak mı?
Uçuş kalkış saatinize göre iç hat – dış hat yada Kıbrıs uçuşları için uçak biletinizi iptal etmek isterseniz 0 312 417 02 02 nolu hattımızdan satış danışmanlarımızla irtibata geçebilirsiniz.
Tarifeli uçuş saati vaktinizden sonra ise uçak biletinizin iptal, iade ve değişikliğine izin verilmemektedir.

E-Biletimi nasıl iptal edebilirim?
Uçak bileti satın alma işlemlerinin web sitemizden yapılması halinde, hafta içi 09:00 – 18:00 saatleri arasında, cumartesi 09:00 – 17:00 saatleri arasında 0 312 417 02 02 nolu telefonumuzdan, mesai saatleri dışında 0 555 586 85 71 nolu telefondan satış danışmanlarımızla irtibata geçerek iptal işleminizi yaptırabilirsiniz.

SEYAHAT BİLGİLERİ
Bebek yolcular ne zaman ve nasıl seyahat edebilirler?
Bebek yolcu kabulü ve taşıma kurallarına göre doğumunda sonraki ilk 7 gününü bitirmemiş bebekler sağlıkları açısından istisnai bir durum olmadıkça ebeveynleri ile olsa dahi uçuşlara kabul edilemezler. Sağlık açısından istisna arz eden söz konusu bebeklerin ancak doktor raporu ile taşınması gerekmektedir.

0-3 aylık bebekler ancak ailesi veya kanuni temsilcileri ile seyahat edebilirler. Yalnız uçmalarına izin verilmez.
Hava yolları, kuvözde bebek taşınmasına izin vermemektedir.

Uçuş içi emniyet kuralları gereği bir yetişkin en fazla bir bebeğe refakat edebilir. Birden fazla bebeğe sahip ise, diğer bebek için çocuk bileti almak zorundadır. Bu ikinci bebek için yolcudan;
Araba tipi bebek puseti getirmesi veya refakat hostesi talep etmesi istenmektedir.

Hamileliğimin kaçıncı ayına kadar seyahat edebilirim?
28 haftayı (7 ay) doldurmamış olan hamile yolcudan rapor istenmez.
Tek bebeğe hamile olan yolcuların 28 haftadan 36 haftaya kadar kendi doktorundan aldığı "Uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur." ibaresi yer alan raporu ile seyahatine izin verilir. 36 haftadan sonra doktor raporu olsa bile seyahatine izin verilmez.

İki veya daha fazla bebeğe hamile olan yolcuların 28 haftadan 32 haftaya kadar kendi doktorundan aldığı "Uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur." ibaresi yer alan raporu ile seyahatine izin verilir. 32 haftadan sonra ise doktor raporu olsa dahi seyahatine izin verilmez.

Yolcunun kanaması veya sancısı olduğunu beyan etmesi halinde uçuşun bebeği ve kendisi açısından risk yaratacağı belirtilerek yolcunun doktoruna başvurarak rapor alması talep edilmektedir.
Doktor raporunun tarihi 7 günden eski olamaz.
Rapor, doktora veya sağlık kuruluşuna ait antetli kâğıda yazılmış olmalıdır.

Evcil hayvanımla nasıl seyahat edebilirim?
Seyahat sırasında beraberinde götürebileceği evcil hayvanların kapsamına yalnızca kedi, köpek türleri dâhildir.
Uçak kabininde evcil hayvan taşınması, ancak ilgili hava yolundan rezervasyon yapılması ile mümkündür.
Evcil hayvanlar mutlak surette 45x35x23 cm ölçülerindeki muhafazasında taşınmalıdır. Söz konusu kafes, yolcu tarafından getirilmelidir.
Evcil hayvan muhafazası / kafesi ile tartıldığında 6 kg'yi geçmemesi gerekir.
Evcil hayvan taşınması ilgili hava yolunun belirlemiş olduğu bir ücret karşılığında taşınabilir.
Gerekli belgelerin ibraz edilmemesi ve muhafazasının uygun olmaması durumunda ilgili hava yolları uçuştan alıkoyma yetkisini saklı tutar.
Kıbrıs uçuşlarında, varışta evcil hayvanlar 10 gün karantinaya alınmaktadır.
Kedi hariç 2 köpek- 2 kuş aynı kafeste taşınabilir (30 günü geçmeyen yavrular da birlikte taşınabilir. 6 kg geçmeyecek şekilde 5 adede kadar).
Gözleri görmeyen ve işitme engelli yolcuların refakatçisi olan köpekler rezervasyon yapılmak kaydıyla ve ağızlığı takılmış olarak kilolarına bakılmaksızın kabinde uçurulur. Kabin içerisinde uçurulmasına izin verilen evcil hayvan kontenjanı dışında değerlendirilirler. Ücret alınmaz.

Bagajım kayıp, ne yapmam gerekir?
Bagajı ilgili uçuştan çıkmayan yolcularımız aynı gün varış salonunu terk etmeden "İstasyon Kayıp ve Bulunan Eşya Ofisi"ne seyahat bileti, bagaj etiketi ve kimlik (Hüviyet, pasaport) ile müracaat ederek Kayıp Bagaj Raporu (PIR) tutturmalıdır. WorldTracer sisteminden tutulan Kayıp Bagaj Raporu ile bagajın araştırması başlatılmış olur. Bulunan bagajın en kısa süre içinde yolcuya teslimi ücretsiz olarak ilgili hava yolu tarafından sağlanır. İlk beş gün kayıp bagajın araştırılması İstasyon Kayıp ve Bulunan Eşya ofislerinin sorumluluğundadır.

İlk beş gün içinde bulunamayan bagajlar için PIR, bagaj etiketi, seyahat bileti, kimlik, talep formu, temin edilerek dosya Bagaj Aksaklıkları Takip Merkezi Müdürlüğü'ne gönderilir. Burada yapılacak olan 1 aylık arama süresi içinde bulunamayan kayıp bagaj dosyaları tazminat işlemi için ilgili hava yolu tarafından Sigorta Müdürlüğü'ne gönderilir. Kayıp bagaj ödemelerinde Varşova Konvansiyonu/Lahey Protokolü hükümleri gereğince kilogram başına 20 USD ilgili hava yolu tarafından ödenmektedir.